Regelmæssig rengøring af dine fluenet holder dem flotte og sikrer godt lysindfald samt fuld funktion i mange år. Rengøring er nødvendig, da nettene udover insekter, også stopper støv, blade og andet snavs der kommer flyvende. Det kan ikke undgå at sætte sig i nettet og over tid gøre dem beskidte.

Start med at fjerne eventuelle blade. Herfra kan du komme rigtig langt med helt almindelig håndkost eller en fugtig klud i den daglige rengøring. Er snavset mere genstridigt, så kan du sagtens, som på billedet, bruge vand og en opvaskebørste, evt. med lidt sæbe eller opvaskemiddel.

rengøring af fluenet

Rengøring af net i faste rammer

Vores insektnet i faste rammer kan med fordel afmonteres inden du går i gang med rengøringen. Afmontering foregår enten ved at dreje vriderne langs kanten eller løfte rammen ud af køreskinner.

Herfra kan du så tage nettet med ud under bruseren eller udenfor og bruge en haveslange. Undgå at spule nettene med en højtryksrenser, brug i stedet en børste.

Lad nettet tørre, før du monterer det igen. Skal det gå stærkt kan det sagtens tørres af med et håndklæde, viskestykke eller lignede.

Mens du venter på at nettet tørrer, så er det en god idé lige at støvsuge rammen hele vejen rundt, eventuelt køre den over med en fugtig klud sikre at køreskinner er fri for snavs.

Rengøring af rullenet og -døre

Rullenet rengøres nemmest med en håndkost eller en fugtig klud. Rul nettet ud og børst/vask.

For insekt-rullenet til vinduer anbefaler vi desuden at du med en stikker en fugtig klud i køreskinnerne i siderne, så der ikke samler sig snavs der.

Næsten det samme gælder for rulledøre med insektnet: Børst køreskinnen i bunden ren med en håndkost og vask eventuelt efter med en opvredet klud. Hvis der kommer jord eller småsten i køreskinnen kan det blive svært at rulle nettet.

Den øverste køreskinne bør også lige støvsuges eller børstes af – det er mest for lige at sikre der ikke er nogle insekter der har lagt sig til at dø deroppe i vinterperioden, hvor nettet måske ikke har været brugt i et par måneder.

Rengøring af plissédør, plissénet og DUO-plissé

Med plissédøre, plissénet til vinduer og DUO-plissé skal man være lidt mere forsigtig, når de rengøres.

Hvis du har en støvsuger, hvor man kan indstille styrken og du har et mundstykke med børster på, så er det den bedste kombination. Det handler om at undgå at bøje/knække folder. Med for meget sug, eller hvis mundstykket får lov at lukke tæt til nettet/gardinet, så risikerer du at lave grimme folder der i sidste ende kan føre til at nettet kører skævt og sprækker.

Alternativt du anvende en håndkost med bløde børster.

Hvis dit plissénet har fået pletter, kan du bruge en fugtig klud mens du holder igen på “bagsiden” af nettet, for at det ikke bukkes.

For rengøring af gardinet i DUO-plissé skal du dog være opmærksom på ikke at bruge vand, som er mere end 30°C. Hvis gardinet bliver vådt, så tør det af med et viskestykke så godt som muligt og lad det tørre i lukket tilstand i et døgns tid – så sikrer du at gardinet holder sin form.

Det er ikke umuligt at tage et DUO-plissé ned og vaske det grundigt, men vi fraråder det, medmindre du er sikker på du selv kan montere nettet igen. Det er desværre lidt mere kompliceret end almindelige plisségardiner, da DUO-plissé udover at indeholde både net og mørklægningsgardin også skal slutte helt tæt for at holde insekter ude. Snoretrækket kan være komplekst at afmontere og montere korrekt igen.