Pæne Fluenet året rundt

Vedligehold af insektnet sikrer at de holder sig flotte og funktionelle i mange år. Det er heldigvis nemt at vedligeholde vores produkter – vi bruger dem selv og det er vigtigt for os, at designet giver gode muligheder for rengøring, justering og andet vedligehold.

Har dine net fået deciderede skader, så send os et billede og fortæl lidt om udfordringen – måske kan det fikses!

Vedligehold generelt

Vedligehold af fluenet kan med tiden vise sig at blive nødvendigt. Vind, vejr og helt almindeligt dagligt brug kan få dine insektnet, fluenet og myggenet til at sidde slapt i rammerne eller fjedrene i dine rullenet til at blive slappe.

Dette har ingen betydning for deres funktionalitet, men vil man gerne have pæne insektnet i mange år, bør man få rettet op på dette.

Det er ikke nødvendigt at skifte nettene, det skal blot klares med en opstramning, så bliver nettene som nye igen.

Hvis du på forhånd ved, at dine insektnet risikerer at blive udsat for hård behandling af f.eks. børn eller dyr, kan du tage dine forholdsregler allerede inden, du bestiller insektnet, ved at sikre dig at du vælger det rigtige – det har vi skrevet en guide til:

Men lad os komme i gang med vejledningen, som starter med korrekt afmontering, der hvor du har insektnet i faste rammer.

1. Korrekt afmontering

Har du insektnet i fast ramme, enten ude eller inde, kan du overveje at afmontere dem om vinteren eller i forbindelse med rengøring. De tager ikke skade af at blive oppe, men der er heller ikke nogen insekter at holde ude når kulden kommer over landet. Hvis du foretrækker det, kan du derfor sagtens tage dem ned.

Afmontering af fluenet skal udføres korrekt, for ikke påføre skade på nettet. Dermed sikrer du, at de er lette at montere, når nettene skal op igen efter rengøring eller til foråret, når insekterne kommer igen.

Den første udfordring du står over for, når du skal planlægge opbevaring af insektnet for vinteren er, at få dem ned fra vinduesrammen.

Oftest vil det kun være muligt at afmontere nettet samt rammen, og lade monteringsskinnen sidde tilbage, således at du blot skal sætte nettet tilbage heri.

Det er en god idé at bruge samme procedure ved afmontering som ved montering, og så blot gå baglæns i processen.

Vores fastramme produkter monteret udendørs afmonteres ved at dreje de 4-8 vridere langs kanten, så de ikke længere holder på rammen.

Faste rammer monteret i skinner kan blot løftes ud af køreskinnerne – se hvor let det er i videoen her:

2. Sikker håndtering

For at undgå skader på nettet, skal det håndteres korrekt. Det betyder:

  • Læg gerne nettene hævet fra jorden, så du ikke risikerer at træde på dem.
  • Nettene tåler ikke tryk, de kan blive slappe og få buler, hvis de udsættes for vægt.
  • Læg kun net af samme størrelse ovenpå hinanden, således at det kun er rammerne der udsættes for tryk.

Følger du disse råd om ikke at belaste dine net, sikrer du at de holder sig pæne i lang tid.

3. Rengøring af fluenet

Vores fluenet er diskrete og har et elegant og stilrent udtryk. Bliver de imidlertid beskidte ses det straks, og det bryder det rene look. Derfor gælder det om at holde nettene rene, så der ikke sætter sig skidt i det fine netmønster.

Det bedste du kan gøre er, at tage rengøring af fluenet, myggenet og insektnet løbende. Hvis skidtet først får lov at samle sig, bliver rengøring af insektnet besværlig, da netmønstret er så fint, at det ikke er alle rengøringsredskaber, der kan komme til.

Den regelmæssige rengøring af fluenet klares bedst med haveslange eller lignende. Hvis du jævnligt skyller insektnet i rent vand, undgår du, at snavset sætter sig fast, og du sparer en masse besvær.

Har skidtet alligevel sat sig fast, så kan du bruge en svamp eller en blød børste til at skrubbe dit insektnet. Brug evt. lidt rengøringsmiddel, så du slipper for at skrubbe for hårdt.

Insektnet kan rengøres i alle gængse rengøringsmidler – så brug du bare opvaskemiddel eller håndsæbe, hvis det er det, du lige kan finde.

Rengøring af fluenet, myggenet og insektnet kan klares, mens det er monteret på vinduet, eller du kan afmontere det inden rengøring.

Skal du blot skylle myggenet i rent vand eller tørre dem af med en fugtig klud, for at fjerne hverdagens støv, er det nemmere blot at lade dem sidde. Er der imidlertid tale om en større omgang rengøring af fluenet med børste og sæbe, er det en god ide at afmontere dine myggenet.

For det første undgår du, at du sviner vinduer til og efterfølgende er nødt til at pudse vinduer. For det andet giver det en bedre kontrol over dit myggenet, og du finder nemmere de steder, der trænger til rengøring, da du kan vende og dreje dit myggenet efter behov.

Plissénet, DUO-plissé og vores rulle-produkter skal naturligvis ikke afmonteres inden rengøring. Vær ekstra påpasselig med plisséprodukterne. Her er den bedste løsning ofte at give dem en let tur med støvkosten jævnligt. Undlad at være for grov med børste og vand, da det kan gå ud over folderne.

4. Indpakning

Fastrammenet kan med fordel pakkes ind i stift pap, hvis de skal opbevares vinteren over. Det er især godt, hvis du pakker de individuelle net ind og derefter stabler dem, således at nettene ikke bliver udsat for tryk. Derudover kan et gammelt lagen eller andet blødt stof bruges til at pakke dine fluenet ind, så de ikke ligger og samler støv.

5. Et uforstyrret sted til opbevaring af insektnet

Hvor du opbevarer dine insektnet vinteren over er bestemt ikke ligegyldigt. I første omgang skal man finde et sted, der er uforstyrret, hvor nettene kan ligge sikkert vinteren over.

Det er vigtigt at det sted du vælger til opbevaring af insektnet ikke er et sted, hvor der kan komme mennesker forbi, overse nettene og risikere at træde på dem.

Et hjørne af den mørke garage eller skuret er altså ikke nødvendigvis det rette sted. Et godt loftrum, hvor der ikke er adgang for uvedkommende kan derimod være et godt sted, da det kun er dig selv, der færdes der.

6. Forårsklargøring

Når foråret kommer og nettene igen skal op, så er det faktisk blot at sætte dem op igen. Det bedste ved at følge råddene fra vejledningen her er, at du helt slipper for forårsklargøring!

Pak du blot dine net ud og montér dem hvor de sad, så snart solen begynder at titte frem igen til foråret.

Er der alligevel sket det uheldige, at der er opstået skader på dine net, eller har du brug for nye fluenet, insektnet eller myggenet? Så kontakt os for en uforpligtende samtale om dine behov.

Slappe rullenet?

Vores rullenet har en indbygget fjeder, som gør at de selv kan køre op igen. Med tiden kan den blive slap og få brug for en lille opstramning, for at den igen kan køre op af sig selv.

Fjederen kan justeres øverst til venstre i kassetten med en 3 mm unbrakonøgle, som er med i næsten alle unbrakonøglesæt. I videoen her demonstrerer Helena hvorledes det foregår.

Kan du ikke selv opnå et tilfredsstillende resultat, så er du naturligvis velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.