En edderkop, der piler henover loftet. En ørentvist, der forsvinder i afløbet. Insekter kan få det til at løbe koldt ned af ryggen. Det er svært at komme med et entydigt svar på, hvad det er, der får det til at gibbe i os ved synet af insekter. De fleste kender udtrykket araknofobi – en sygelig angst for edderkopper. Men der er også en fobi, der beskæftiger sig med ekstrem angst for fluer. Denne fobi kaldes pteronarcophobia, og op igennem historien er fluen ofte blevet anvendt som ”uhyggespreder”.


Fluer i litteratur og kunst

Fluen gør sin entre i litteraturen som uhyggespreder i det 19. århundrede. Den franske forfatter, Jacques Auguste Collin de Plancy, udgiver Dictionnaire Infernal for første gang i 1818. Værket omhandler dæmonologi og indeholder en hierarkisk fremstilling af dæmoner. I en senere udgave af bogen fra 1863 er en række berømte – og berygtede – illustrationer inkluderet. Iblandt disse illustrationer blev dæmonen, Beelzebub, afbilledet som en stor flue. I kristendommen er Beelzebub synonym med Djævelen. Navnet Beelzebub kan oversættes som ’fluernes herre’, og ’Fluernes herre’ er blevet anvendt som et synonym for Det Onde selv.

Fluens tilstedeværelse er ofte benyttet som et forvarsel for ”noget slemt”, eller sågar et symbol på død i litteratur, kunst og film. Den danske forfatter Steen Langstrup udgav i 1999 romanen, Fluernes hvisken. I bogen bliver København invaderet af fluer i forbindelse med en hedebølge. Under efterforskningen af en række mord får politiet mistanke om, at noget ondt er indblandet, og at flueinvasionen er en brik i spillet. I bogen bliver fluen til noget monstrøst. Bærere af noget, vi helst ikke vil i kontakt med.

I kunsten bliver fluen også brugt som symbol. Den danske kunstner, Hans Henrik Lerfeldt, portrætterede ofte gigantiske fluer side om side med smukke kvinder for at illustrere skønheden kontra kroppen og kødets uundgåelige forgængelighed.

Fluer i film

Filmen, Phenomena (også kaldet Creepers), ramte i 1985 biograferne. Filmen handler om en ung skolepige, der har en usædvanlig evne til at kommunikere med insekter, herunder fluer. Denne evne bliver et vigtigt element i opklaringen af en række bestialske mord. En sjov detalje omkring filmens produktion er, at filmens visuelle effektmager anvendte store mængder kaffegrums, som så blev blæst op i luften for at skabe effekten af en stor fluesværm.

I 1986 havde filmen, The Fly, premiere. I filmen kommer en genial men excentrisk videnskabsmand voldsomt galt af sted. Han bliver ved et uheld genetisk fusioneret med en ganske almindelig husflue under et af sine forsøg. Det får store konsekvenser, da han langsomt undergår en uhyggelig forvandling.

De fleste anser fluer som irriterende og summende væsner. De lander på kanten af dit sodavandsglas eller bliver ved med at lande på dit ansigt, når du sover. En lille irriterende ”summer”, men ellers ganske ufarlig. Eller…?

Virkelighedens fluer

Selvom ovenstående er produkter af fiktionens verden, kan de fleste blive enige om, at fluer kan være en sand plage. Hvis ovenstående læsning har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på dig, eller du synes, du hører summende lyde overalt, så kan du holde fluerne på afstand med et af vores fluenet.

fluenet.dk er eksperter i fluenet til dit hjem. Vi har et stort udvalg af fluenet til døre og fluenet til vinduer. Der er med andre ord ingen grund til bekymring, hvis du garderer dig med en af vores effektive løsninger med fluenet. Så kan fluerne bare komme an!

Er du usikker på størrelsen eller dine behov for fluenet, så kommer vi gerne og måler op ganske gratis. Det er blot at ringe på 98 54 43 11 eller sende en mail til kontakt@fluenet.dk.

Alternativt, så har vi en formular til gratis opmåling af fluenet her – udfyld den – så hører du fra os hurtigst muligt.