Myggen er et lille irriterende insekt. Ikke desto mindre knytter der sig mange historier til myggens univers. Der er helt sikkert mange ting, du ikke anede omkring myggen. Vi har fundet frem til fem facts om myg, som du sikkert ikke var klar over. Både vigtig viden og ligegyldig info.

1. Island er det eneste land i verden uden myg

Den er god nok! Island er myggefrit territorium. Myg er kendt for at kunne leve og yngle i mange forskellige miljøer og klimaer. Herunder Antarktis, som er det koldeste område på Jorden. Så hvorfor er Island det eneste land uden myg? En teori går på, at myggen ikke bryder sig om den kemiske sammensætning af landets vand og jord.

En anden teori er at det skyldes at Island fryser til tre gange om året, som gør at myggen at ikke kan yngle. Myggen er desuden ikke det eneste insekt, som ikke kan overleve på Island.

Kilde: nat.is

Island, et myggefrit land
Myg suger blod

2. Malaria er dødsårsag for halvdelen af jordens befolkning

Dette er en teoretisk påstand, men den er nok ikke helt ved siden af. Malaria er en livstruende infektionssygdom, og halvdelen af jordens befolkning er i risikozonen for at få malaria. Man skønner, at der hvert år er over 200 millioner tilfælde af malaria i verden, og at mere end 600.000 mennesker dør af sygdommen. Smittede børn under fem år, er særligt udsatte for at dø af malaria. Malariaparasitten overføres til mennesker fra myg. Forebyggelsen og behandlingen af malaria er blevet effektiviseret de senere år og antallet af dødsfald daler.

Kilde: WHO

3. Blodsugende myg har været til i mange millioner år

I filmen Jurassic Park (1993), genoplives dinosaurerne ved hjælp af en myg, der var indkapslet i rav i flere millioner år. Men kan man virkelig bruge blod fra en myg til at udvinde DNA fra forhistoriske dyr?

Noget kunne tyde på, at påstanden ikke er ren science fiction. I 2013 gjorde et hold amerikanske forskere et unikt fund i staten Montana i USA.

Et 46 mio. år gammelt myggefossil blev fundet i forstenet lerskifer. I myggens mave fandt man blodrester fra et ukendt dyr. Dermed kunne man konkludere, at myg også var i stand til at suge blod fra dyr for mange millioner år siden, og at det er muligt at udvinde DNA over ligeså store tidshorisonter.

Kilde: Smithsonian

Dinosaur viser tænder
Bemærk: Vores fluenet er ikke testet til at kunne modstå dinosaurusser.
Det er kun hunmyg der stikker og suger blod

4. Det er kun hunmyggen, der stikker

Selvom man måske skulle tro, at alle myg er ude på at suge blod, så er det langt fra sandheden. Kun hunmyggen lever af blod, og er dermed også den eneste myg, der stikker. Hunmyggen bruger proteinet i blodet til at danne æg, og kan indtage op til tre gange sin egen kropsvægt i blod.

Kilde: CDC

5. De fleste myg stikker om aftenen

Der findes myggearter, der er mest aktive i dagtimerne. For eksempel den hjemlige strandengsmyg. De fleste myg herhjemme er dog mest aktive i de tidlige aftentimer og i skumringen. Men kan en myg overhovedet skelne mellem dag og nat? Mygs døgnrytme er genetisk bestemt. De har et stærkt ”indre ur”, der hjælper til at holde styr på døgnets timer og navigere imellem dag og nat.

Men hvad gavn har en myg af at kunne klokken? Vinden aftager ofte om aftenen. Det gør det nemmere for myggen at flyve mod vinden, hvilket er nødvendigt for at opsnuse et potentielt offer. Om aftenen er insektædende fugle, der jager ved hjælp af synet, også en mindre trussel.

Kilde: Science Daily

Insektlampe

Nød du læsningen? Læs også 6 myter om myg, du ikke vidste du burde vide.

Undgå myg

Vil du undgå myg og myggestik hele året, døgnet rundt, så overvej at få en af vores montører på besøg til en gratis opmåling eller starte med at læse vores indlæg om hvordan du forebygger besøg af insekter her.